Minä työnohjaajana
Työnohjaajana olen onnistunut, jos asiakkaani ovat työnohjauksen jälkeen voimaantuneita ja ovat saaneet lisää työkaluja oman työnsä, työyhteisönsä sekä oman identtiteettinsä kehittämiseen.
Työnohjaajan työtä ohjaa hänen omaksumansa
käyttöteoria. Oma käyttöteoriani pohjautuu humanistiseen ja holistiseen ihmiskäsitykseen: jokainen ihminen on arvo sinänsä ja lähtökohtaisesti kaikki
ihmiset ovat kehityskykyisiä ja kehityshaluisia.
Ajatukseni on, että ihmisen tarpeisiin, elämään ja vaikeuksiin on aina olemassa monta tarkastelunäkökulmaa. Ohjattava nähdään biopsykososiaalisena kokonaisuutena, joka on aktiivinen, vastuullinen ja tasavertainen. Ohjattavan tilannetta tarkastellaan kokonaisvaltaisesti.
Työnohjausta toteutan joko teemakeskeisesti tai prosessikeskeisesti tai molempia vaihdellen työyhteisön tarpeista lähtien. Työnohjaus on tavoitteellista toimintaa, jossa arvioidaan koko ajan sitä, miten työskentely etenee tavoitetta kohti. Työnohjaajan tehtävä on rakentaa prosessia yhdessä ohjattavien kanssa. Prosessi rakentuu ohjattavien esille tuomista asioista, työnohjaaja nostaa asiat käsitteelliselle tasolle, joita voidaan käsitellä osana laajempaa yhteyttä. Ohjattavat prosessoivat asioita ja omaksumaansa. Työnohjaus tähtää ammatilliseen kasvuun.
Ohjaustilanne lähtee aina ohjattavien tarpeista / tilanteesta / kyvystä vastaanottaa ohjausta tai sitoutua siihen.
Minulla on keskusteleva, kuunteleva ja kysyvä työtapa. Olen avoin ja rohkea ottamaan puheeksi, nostan puheeksi myös vaikeita teemoja, olen läsnä oleva kuuntelija ja jokaisen tasapuolisesti huomioon ottava. Saamani palautteen mukaan olen avoin, luotettava, kannustava ja helposti lähestyttävä.
Tutkiva ote sekä ratkaisukeskeinen ja voimavaralähtöinen työskentelytapani tukee ohjattavaa reflektoimaan omia ajattelu -ja toimintatapojaan. Työnohjaajana uskon ohjattavien kykyihin oivaltaa mitä merkityksiä he antavat asioille ja näin ollen ratkaisemaan oman elämänsä ja työnsä kysymyksiä.